top of page

LARYNGOSPASMEN

shutterstock_605812181.jpg

Laryngospasmen zijn ongecontroleerde samentrekkingen van de spieren in het strottenhoofd. Hoewel elke individuele aanval vanzelf overgaat, kan iemand lange tijd of zelfs levenslang gevoelig zijn voor laryngospasmen.

WAT IS EEN LARYNGOSPASME?

Een spasme is het onvrijwillig samentrekken van een spier. De keel heeft een aantal spieren die allemaal kunnen verkrampen. Als laryngospasme jouw aandoening is, dan is het volgende van toepassing.

De symptomen zijn zeer karakteristiek.

  • Abrupt, plotseling begin

  • Kan op elk moment optreden, maar vaak merkbaar wanneer je tegelijkertijd eet en praat, je hebt het gevoel dat er iets in het verkeerde keelgat is geschoten.

  • Kan midden in de nacht voorkomen, het gevoel van niet kunnen ademen

  • Het voelt alsof je doodgaat of nooit meer zal kunnen ademen

  • Duurt meestal minder dan 30 of 60 seconden

  • Zeer luidruchtig en moeilijk "inademen

  • Vrij gemakkelijk uitademen, nog steeds in staat om te hoesten

  • Sneller "inademen" maakt het erger

Elke individuele aanval van laryngospasme gaat vanzelf over. De gevoeligheid voor laryngospasmen kan lange tijd of zelfs levenslang aanhouden. Een grondig onderzoek van neus, keel en oor is belangrijk om belangrijke onderliggende problemen uit te sluiten.

 

WAT ZIJN DE OORZAKEN?

 

Dit syndroom ontstaat door een spasme in de adductorspieren - de spieren die de stemplooien sluiten of bij elkaar brengen. Dit komt waarschijnlijk door overgevoeligheid van de zenuwvezels in het strottenhoofd, waardoor ze signalen te snel doorgeven om de stembanden te sluiten. Dit kan het gevolg zijn van zenuwbeschadiging na bijvoorbeeld een nekoperatie. Aan de andere kant kan het ook een onvermogen zijn om de stemspleet op het juiste moment te openen door een inefficiënte werking van de openingsspieren.

 

Door de snelle luchtstroom door het strottenhoofd, het smalste deel van de luchtpijp, worden de stembanden naar elkaar toe gezogen.

HOE VERLOOPT EEN ONDERZOEK?

 

Het stemorgaan en de functie ervan worden onderzocht door een KNO-arts en een logopedist. De stem heeft 3 functies: ademen, de luchtwegen beschermen tijdens het slikken en spreken. Ieder mens is elk moment van de dag afhankelijk van deze 3 functies.

 

Naast een grondig onderzoek en een klinisch onderzoek van de hals, vindt er een inspectie van de stembanden (laryngoscopie) plaats in rust en tijdens het vocaliseren. Dit wordt aangevuld met een stroboscopie, een onderzoek waarbij door middel van korte lichtflitsen het trillingspatroon van de stembanden wordt vertraagd en zo gedetailleerder wordt weergegeven.

Wat?
Onderzoek
Oorzaken
Behandeling

BEHANDELING

Wanneer laryngospasmen optreden, kan het mechanisme worden omgekeerd door langzaam te ademen. Naast langzaam inademen is snuiven ook een mechanisme om de stembanden te openen. De combinatie van langzaam en door de neus ademen en snel uitademen door de mond opent de stembanden zodat er voldoende lucht naar de longen gaat. Hierbij kan het naar achteren strekken van de nek helpen. Lees hier meer.

Als het laryngospasme ondanks deze instructies aanhoudt, kan een lokale injectie met Botox (Botulinetoxine) in de sluitspieren van de stemspleet worden overwogen.

Als het laryngospasme wordt uitgelokt door een prikkel in de keel, kan een proeftherapie met medicijnen worden gestart.

bottom of page