top of page

NIEUWS

Indien u als zorgprofessional graag op de hoogte wordt gehouden van onze laatste nieuwtjes, schrijf u dan in via onderstaande link op onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief ontvangt u driemaandelijks. 

LOGOPEDISCHE VOORSCHRIFTEN VOOR STEMPROBLEMEN (C2)

​

Na een raadpleging bij de stemkliniek werd (indien nodig) logopedie voorgeschreven voor stemproblemen (C2) voor 6 maanden (50 sessies). Dit omdat we graag de patiënt na zes maanden terugzien om de evolutie objectief vast te leggen via een laryngostroboscopisch beeld en een objectief logopedisch onderzoek. Omdat we merken dat dit voor de logopedisten een extra administratieve belasting is, zullen we voortaan voor één jaar voorschrijven (60 therapiesessies) zodat er geen problemen meer ontstaan bij het ziekenfonds. We blijven de patiënt nauwgezet opvolgen, dus een controleraadpleging na zes maanden blijft belangrijk.

​

Graag doen we dan ook een oproep om een korte status praesens mee te geven of door te mailen bij elke raadpleging in de stemkliniek. Zo zijn we op de hoogte van uw bevindingen en kunnen we hier ook op inspelen tijdens de raadpleging. Wij adviseren de patiënt om de datum van de controle-afspraak steeds aan u mee te delen zodat u dit beknopte verslag tijdig kan opstellen.

​

​

SAVE THE DATE!

​

SYMPOSIUM GENTSE STEMMEN

​

Datum: woensdag 17/04/2024

​

Locatie: Watersportlaan 5, Gent

​

Artsen en therapeuten worden regelmatig geconfronteerd met mensen met 'onverklaarbare klachten' of mensen die weinig of geen vooruitgang maken ondanks de aangeboden therapie. Zijn die klachten wel zo onverklaarbaar als we denken? Wat kunnen we doen om die mensen verder te helpen?

 

Gentse Stemmen nodigt je net als vorig jaar graag uit op een avondsymposium op 17 april 2024 naar aanleiding van de Werelddag van de Stem. Het onderwerp zal niet alleen stemtherapeuten en neus-, keel- en oorartsen boeien, maar is interessant voor tal van mensen in de zorg of hulpverlening: 'Omgaan met stress: handvaten vanuit de polyvagaaltheorie en hartcoherentie'.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door Gentse Stemmen en wordt gegeven door Heleen Grooten en Ann Sophie Boulez.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

WIST JE DAT ...

​

Wist je dat EVTA.be (European Voice Teachers Association Belgium) bestaat, een erkende beroepsvereniging voor voice teachers? Dit betreffen zangleerkrachten doch ook stemtherapeuten, logopedisten, osteopathen met specialisatie stem.

​

Zij organiseren op regelmatige basis interessante bijscholingen en workshops met een verlaagd tarief bij lidmaatschap. Ook bestaat er de Advisory Board waar oa Dr. Lieve Delsupehe in zetelt: een multidisciplinaire board die gratis advies geeft aan leden over specifieke vragen uit de eigen praktijk of klas.

​

Verder geeft EVTA (de Europese koepel van 23 EVTA-associaties) jaarlijks ook het wetenschappelijk magazine ECHO uit aan alle leden in Europa, met een selectie van interessante wetenschappelijke artikels. Zij hebben ook een stemkaart dewelke in de toekomst zal uitgebreid worden met ook stemtherapeuten. Op dit moment vind je er de erkende zangdocenten in jouw buurt. Neem een kijkje op www.evta.be, een aanrader!

​

​

KLINISCHE STUDIE

 

PhonAID – Phoniatrics Artificial Intelligence Detection tool

​

RADar, het leer- en innovatiecentrum van AZ Delta heeft in februari 2024 de goedkeuring gekregen om het onderzoeksproject Phoniatrics Artificial Intelligence Detection tool (PhonAID) op te starten. PhonAID wil via artificiële intelligentie (AI) stemopnames, vragenlijsten en klinische data van de stemkliniek gebruiken om vroegtijdige detectie van stemstoornissen te faciliteren. PhonAID maakt hiervoor gebruik van zowel retrospectieve, alsook prospectieve data.

​

Finaal is het doel om op basis van deze data tot voorspellende AI-modellen te komen die gebruikt kunnen worden bij huisartsen en patiënten. Dit project verloopt o.l.v. dr. Lieve Delsupehe. Het is niet de bedoeling om AI-modellen te ontwikkelen die zelfstandig klinische beslissingen kunnen nemen. Het PhonAID-project wil de haalbaarheid van dergelijk traject ten gronde onderzoeken en ook de betrouwbaarheid van deze voorspellingen. Ook de reden waarom een model een bepaalde voorspelling maakt, is belangrijk. Maar de uiteindelijke diagnosestelling en het opstellen van een aangepast behandelplan blijft echter te allen tijde de verantwoordelijkheid van de arts.


Het gebruik van de data gebeurt met respect voor de privacy van de patiënt en in overeenstemming met de wet op de gegevensbescherming en de wetgeving inzake klinische studies.

​

Voor verdere vragen, kunt u steeds terecht bij hoofdonderzoeker dr. Delsupehe via secretariaat neus-keel-oorziekten +32 51 23 70 22.

 

Meer informatie kan u hier nalezen.

​

​

bottom of page