top of page

NIEUWS

Indien u als zorgprofessional graag op de hoogte wordt gehouden van onze laatste nieuwtjes, schrijf u dan in via onderstaande link op onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief ontvangt u driemaandelijks. 

Workshops Stemkliniek

Datum: vrijdag 21 oktober 2022 (8u30-12u15)

ontvangst reeds vanaf 8u00 met koffie en ontbijt

Het symposium van de Stemkliniek ging in juni 2021 noodzakelijkerwijs door onder digitale vorm. Hierdoor konden de praktische workshops niet plaatsvinden. We hebben een nieuwe datum voorzien! Rekening houdend met jullie respons op de enquête kozen we voor vrijdagvoormiddag 21 oktober 2022. We hopen jullie allen te verwelkomen.

De workshops worden georganiseerd door de Stemkliniek van AZ Delta, met als lesgevers Sarah Algoet, Annelies Labaere en Bernadette Timmermans: 

  1. Stemtraining voor beroepssprekers (Bernadette Timmermans)

  2. Wat spelen een zanger leren kan - Hoe breinvriendelijke strategieën ons helpen om sneller en effectiever resultaten te bereiken in de zangstudio (Sarah Algoet)

  3. Laryngeale manuele therapie (Annelies Labaere)

 

Opgelet: de inschrijvingen worden afgesloten op vrijdag 14 oktober 2022 om 12u

ESTILL VOICE TRAINING 

Datum: vrij. 7 oktober 2022

Locatie:

Groot Auditorium (straat 114)

AZ Jan Palfijn Gent
Watersportlaan 5
9000 Gent

 

Van spreekstem tot zangstem: met behulp van de inzichten uit de Estill Voice Training-methode krijg je als logopedist tools aangereikt om in de praktijk ook met zang te werken.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen spreken en zingen?

Hoe wordt de anatomie anders ingezet en welke concrete oefeningen kan je met je patiënten doen?

Je ontdekt de vele mogelijkheden van de stem en hoe je die kan overdragen om de stem gezonder en efficiënter te maken in spreken en zingen.

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de dienst Logopedie van AZ Jan Palfijn Gent en wordt gegeven door Katrien Van Opstal. 

Meer info en inschrijven via deze link.

MANUELE TECHNIEKEN IN DE STEMTHERAPIE

Datum: do. 29 september 2022, vrij. 30 september 2022, do. 24 november 2022, vrij. 25 november 2022, di. 14 maart 2023

Locatie: campus Sint-Andries (Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen)

Manuele technieken vinden steeds meer een toepassing in de behandeling van functionele componenten van dysfonie. In deze cursus geven we je een goede basis mee van manuele technieken, specifiek voor personen met een stemprobleem. Je krijgt een overzicht van verschillende methodes.

De opleiding biedt een grondige theoretische basis aan om inzichtelijk te kunnen werken. De cursus omvat daarnaast een uitgebreid praktisch gedeelte waarbij je de technieken onder begeleiding inoefent.

De cursus bestaat uit twee modules van telkens twee opeenvolgende dagen en een terugkomdag na enkele maanden, met een aantal thuisopdrachten.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de opleiding logopedie en audiologie van Thomas More Hogeschool en wordt gegeven door Nico Lambrechts en Annelies Labaere.

 

Meer info en inschrijven via deze link.

LANGDURIG HOESTEN EN KUCHEN

Wat kunnen logopedisten voor deze patiënten betekenen?

Datum: dinsdag 18 oktober 2022 van 9u30 tot 12u30

Locatie: campus Sint-Andries (Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen)

Paradoxical Vocal Cord Dysfunction (PVCD) is een aandoening waarbij de stemplooien deels sluiten als de patiënt inademt. Dit leidt tot ademhalingsmoeilijkheden, stridor en hoesten. Logopedische therapie is een belangrijk onderdeel van de multidisciplinaire behandeling bij PVCD. De logopedische interventie blijkt ook bij behandeling van chronische hoest en kuchen effectief te zijn.

Een aantal COVID-patiënten kampt ook met chronische hoest. Zij komen bij een logopedist terecht voor de behandeling ervan.

 

Tijdens deze studiedag krijg je een overzicht van de mogelijke therapieën bij langdurig hoesten en kuchen. Aan de hand van een aantal casussen krijg je een praktische handleiding. Na afloop weet je hoe je een patiënt met chronische hoest of aanverwante stoornis kunt begeleiden.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de opleiding logopedie en audiologie van Thomas More Hogeschool en wordt gegeven door Greet Meyers.

Meer info en inschrijven via deze link.

LOGOPEDISCHE BEHANDELING BIJ PERSONEN MET HOOFD-HALSKANKER

Datum: donderdag 20 oktober 2022 van 9u30 tot 16u30

Locatie: campus Sint-Andries (Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen)

Bij hoofd-halstumoren ontstaan specifieke spraak-, stem of slikproblemen. Deze zijn het gevolg van de tumor zelf of van de behandeling die personen moeten ondergaan, zoals bestraling (met of zonder chemotherapie) of een operatie. Omdat de medische behandeling in het hoofdhalsgebied allerlei functies beïnvloedt zoals ademen, eten, drinken en communiceren, heeft de logopedist een belangrijke rol in de (preventieve) revalidatie van deze patiënten.

Tijdens deze studiedag gaan we in twee delen dieper in op de rol van een logopedist binnen dit revalidatieproces. 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de opleiding logopedie en audiologie van Thomas More Hogeschool en wordt gegeven door Lisette van der Molen en Antoni van Leeuwenhoek.

Meer info en inschrijven via deze link.

NASALEREN VOLGENS PAHN IN EEN HEDENDAAGS PERSPECTIEF

 

Datum: ma. 14 november 2022, di. 15 november 2022, do. 19 januari 2023, vrij. 20 januari 2023, vrij. 24 maart 2023

Locatie: campus Sint-Andries (Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen)

De nasaleermethode van Pahn is een oefenmethode voor de stem waarbij het economische en instrumentale gebruik van de stem centraal staan. De methode heeft twee doelen: enerzijds het herstellen of benaderen van de fysiologische functie van de stem in kader van therapie, anderzijds het ontwikkelen van een stemfunctie die beantwoordt aan hoge professionele en artistieke eisen. Dit laatste kan door middel van aangepaste oefeningen op basis van een goede stemfysiologie.

Tijdens de cursus leer je zelf de nasaleermethode correct gebruiken. Bovendien gaat er aandacht naar het overbrengen van de methode bij een cliënt in de stempraktijk.

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de opleiding logopedie en audiologie van Thomas More Hogeschool en wordt gegeven door Dirk Vanneste en Aagje Dom.

Meer info en inschrijven via deze link.

HARTCOHERENTIE IN DE LOGOPEDISCHE PRAKTIJK

Datum: dinsdag 9 mei 2023 en dinsdag 23 mei 2023

Locatie: campus Sint-Andries (Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen)

Steeds meer mensen hebben stress- en stemklachten of kampen met burn-out en hyperventilatie. Hartcoherentie is de toestand waarin het hartritme samenvalt met de ademhaling. Met een eenvoudige oefening kan je het hartritme beïnvloeden, zodat het hart zich niet meer in een vecht-vluchtreactie bevindt, maar in een veilige modus. Op dat moment geeft het hart signalen naar onze hersenen dat alles in orde is en brengt zo evenwicht in ons brein en zenuwstelsel.

Tijdens deze vorming leer je op een gezonde manier met stress omgaan. Je leert de normale werking van het zenuwstelsel kennen en hoe dit autonoom zenuwstelsel uit balans kan raken. Je komt te weten hoe emoties en hormonen opnieuw hart en brein in evenwicht kunnen brengen. Je leert hoe je het stressmechanisme helder kan uitleggen aan je patiënt. Na afloop ben je in staat om via eenvoudige ademhalingsoefeningen je patiënt te helpen bij psychisch en lichamelijk herstel.

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de opleiding logopedie en audiologie van Thomas More Hogeschool en wordt gegeven door Nele Vanhulle en Ann-Sophie Boulez.

Meer info en inschrijven via deze link.

bottom of page