top of page

NIEUWS

Indien u als zorgprofessional graag op de hoogte wordt gehouden van onze laatste nieuwtjes, schrijf u dan in via onderstaande link op onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief ontvangt u driemaandelijks. 

LOGOPEDISCHE VOORSCHRIFTEN VOOR STEMPROBLEMEN (C2)

Na een raadpleging bij de stemkliniek werd (indien nodig) logopedie voorgeschreven voor stemproblemen (C2) voor 6 maanden (50 sessies). Dit omdat we graag de patiënt na zes maanden terugzien om de evolutie objectief vast te leggen via een laryngostroboscopisch beeld en een objectief logopedisch onderzoek. Omdat we merken dat dit voor de logopedisten een extra administratieve belasting is, zullen we voortaan voor één jaar voorschrijven (60 therapiesessies) zodat er geen problemen meer ontstaan bij het ziekenfonds. We blijven de patiënt nauwgezet opvolgen, dus een controleraadpleging na zes maanden blijft belangrijk.

Graag doen we dan ook een oproep om een korte status praesens mee te geven of door te mailen bij elke raadpleging in de stemkliniek. Zo zijn we op de hoogte van uw bevindingen en kunnen we hier ook op inspelen tijdens de raadpleging. Wij adviseren de patiënt om de datum van de controle-afspraak steeds aan u mee te delen zodat u dit beknopte verslag tijdig kan opstellen.

SAVE THE DATE!

WERKEN AAN OPTIMALE STEMPLOOISLUITING VIA SOVTE

Datum: maandag 25 maart 2024 en dinsdag 26 maart 2024

Locatie: campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent)

Dit is een praktisch uitgewerkte workshop rond SOVT (of semi-occluded vocal tract)-oefeningen. Deze oefeningen kunnen ingezet worden om een optimale stemplooisluiting te bekomen. Na het volgen van deze workshop heb je inzicht en kennis rond de verschillende SOVT-technieken. Daarnaast kan je heel concreet met deze technieken aan de slag gaan. Je leert het instapniveau bepalen en gericht bijsturen op maat van de cliënt. Je verwerft inzicht in het gradueel opbouwen van de moeilijkheidsgraad van de oefeningen, dit in kader van voice building. Je begrijpt hoe de transfer naar het spontaan spreken kan gemaakt worden.

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de opleiding logopedie en audiologie van Arteveldehogeschool en wordt gegeven door Carole Chiers en Gertie Van den Driessche.

Meer info en inschrijven via deze link.

WIST JE DAT ...

Wist je dat EVTA.be (European Voice Teachers Association Belgium) bestaat, een erkende beroepsvereniging voor voice teachers? Dit betreffen zangleerkrachten doch ook stemtherapeuten, logopedisten, osteopathen met specialisatie stem.

Zij organiseren op regelmatige basis interessante bijscholingen en workshops met een verlaagd tarief bij lidmaatschap. Ook bestaat er de Advisory Board waar oa Dr. Lieve Delsupehe in zetelt: een multidisciplinaire board die gratis advies geeft aan leden over specifieke vragen uit de eigen praktijk of klas.

Verder geeft EVTA (de Europese koepel van 23 EVTA-associaties) jaarlijks ook het wetenschappelijk magazine ECHO uit aan alle leden in Europa, met een selectie van interessante wetenschappelijke artikels. Zij hebben ook een stemkaart dewelke in de toekomst zal uitgebreid worden met ook stemtherapeuten. Op dit moment vind je er de erkende zangdocenten in jouw buurt. Neem een kijkje op www.evta.be, een aanrader!

bottom of page