top of page

KROPGEVOEL OF ONVERMOGEN TOT BOEREN

Een kropgevoel het gevoel dat er iets in de keel blijft steken komt vaak voor. Meestal zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor bestaat de neiging steeds te schrapen, kuchen of te slikken. Soms gaat het ook gepaard met een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel. Hoewel personen met een kropgevoel vaak erg ongerust zijn, is het meestal een onschuldig probleem.

WAT IS EEN KROPGEVOEL?


De meest frequente (stem)klachten van een kropgevoel:

  • kropgevoel of een gevoel dat een (golf)bal die vastzit in de keel, alsof mijn das te strak zit, alsof mijn keel opgezwollen is, alsof ik gewurgd wordt

  • het kropgevoel treedt op en verdwijnt in de loop van de dag

  • meestal minder last ’s ochtends en meer last naar de avond toe

  • meer last bij stress

  • last bij doorslikken van speeksel, geen last bij eten of drinken

  • eten doet het kropgevoel meestal verdwijnen

Normaliter is de spier van de slokdarmingang lichtjes samengetrokken om terugvloei van voedsel of maagsappen te voorkomen. Indien deze lichte contractie overgaat naar te sterke samentrekking (spasmen) kan dit bovenstaande klachten uitlokken.  

HEB JE PROBLEMEN MET OPBOEREN (BURP)? 

Klik op volgende link voor meer informatie.

WAT ZIJN DE OORZAKEN?

Een kropgevoel wordt veroorzaakt door overmatige contractie van de spier van de slokdarmingang (“cricopharyngeus spasme”).

Dit is een aandoening die meestal vanzelf voorbijgaat. Het kan uitgelokt worden door een psychische of lichamelijke oorzaak zoals druk op het kraakbeen van het strottenhoofd op niveau van de adamsappel.

HOE VERLOOPT EEN ONDERZOEK?

 

Het stemorgaan en zijn functie worden onderzocht door een Neus Keel Oorarts en een stemtherapeut (logopedist). Het stemapparaat heeft 3 functies: ademen, de luchtweg beschermen tijdens het slikken en stemgeving. Elke mens is afhankelijk van deze 3 functies elk moment van de dag.

 

Naast een grondige bevraging en een klinisch onderzoek van de hals gebeurt er een inspectie van de stembanden (laryngoscopie) in rust en tijdens stemgeving. Dit wordt aangevuld door een stroboscopie, onderzoek waarbij d.m.v. korte lichtflitsen het trillingspatroon van de stembanden vertraagd en dus meer gedetailleerd wordt weergegeven.

Wat
Onderzoek
Oorzaken
Behandelig

BEHANDELING

Een kropgevoel gaat meestal vanzelf voorbij. U wordt er aangeraden een arts te raadplegen indien:
• u langer dan één maand of herhaaldelijk een brokgevoel hebt
• als u de brok in de keel vooral voelt tijdens het eten
• als uw stem schor of hees klinkt
• als de brok in de keel gepaard gaat met oor - of keelpijn

Een grondig strottenhoofdonderzoek waarbij andere mogelijke onderliggende oorzaken worden uitgesloten is de sleutel tot de behandeling. Deze bestaat vooral uit geruststelling. Een proefbehandeling met een spierontspanner kan ingesteld worden.

bottom of page