top of page

HOEST

Chronische hoest of een aanhoudend gevoel van prikkeling in de keel wordt aangeraden te onderzoeken. Vaak liggen een long-, keel-, strottenhoofdafwijking of een neurologische aandoening aan de oorzaak van de hoest.

WAT IS HOEST?

 

Hoest kan zich uiten als een aanhoudend gevoel van prikkeling in de keel. Wanneer deze chronisch wordt (langer dan 4 weken) en onderzoek door een longarts of neus-keel-oorarts geen onderliggend longprobleem of aantoonbaar keel- of strottenhoofdafwijking in het licht kan stellen wordt dit vermoedelijk in stand gehouden door een neurologische oorzaak. Het prikkelgevoel gaat dan niet weg bij het hoesten. Integendeel, het leidt tot opnieuw hoesten. Men zit in een vicieuze cirkel. Deze entiteit wordt “neuropathisch hoesten” genoemd. 

Bastian RW, Vaidya AM, Delsupehe KG.Sensory neuropathic cough: a common and treatable cause of chronici cough. Otolaryngol Head Neck Surg 2006;135:17-21.

 

WAT ZIJN DE OORZAKEN?

 

Hoesten heeft een brede waaier mogelijke oorzaken. Veelal wordt hoest veroorzaakt door onderliggende afwijkingen:

  • Longprobleem

  • Keel- of strottenhoofdafwijking

  • Neurologische aandoening

 

WAT ZIJN DE RISICOFACTOREN?

 

Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor chronische hoest. Meeroken kan ook leiden tot hoesten en schade aan de longen. Vrouwen hebben over het algemeen meer gevoelige hoestreflexen dan mannen, zodat ze meer kans hebben op een langdurige hoest.

 

HOE VERLOOPT EEN ONDERZOEK?

 

Het stemorgaan en zijn functie worden onderzocht door een Neus-Keel-Oorarts en een stemtherapeut (logopedist). Het stemapparaat heeft 3 functies: ademen, de luchtweg beschermen tijdens het slikken en stemgeving. Elke mens is afhankelijk van deze 3 functies elk moment van de dag.

 

Naast een grondige bevraging en een klinisch onderzoek van de hals gebeurt er een inspectie van de stembanden (laryngoscopie) in rust en tijdens stemgeving. Dit wordt aangevuld door een stroboscopie, onderzoek waarbij d.m.v. korte lichtflitsen het trillingspatroon van de stembanden vertraagd en dus meer gedetailleerd wordt weergegeven.

Wat
Ondezoek
Oorzaken
Risico
Behandeling

BEHANDELING

Voor 'Neuropathisch hoesten' bestaan verschillende geneesmiddelen om uit deze vicieuze cirkel te geraken. Medicatie dient geleidelijk opgedreven te worden tot het effect (afname van het prikkelgevoel dat hoesten uitlokt) optreedt. De laagst mogelijk effectieve dosis dient dan enige tijd (minimum 1 maand) ingenomen te worden. Nadien dient de medicatie eveneens geleidelijk afgebouwd te worden

bottom of page