top of page
20180125_stemkli,iek__Z3A0071.jpg

Onderstaande informatie is bedoeld voor patiënten die heelkundige behandeling van de stem overwegen. De richtlijnen die hier gegeven worden kunnen variëren van chirurg tot chirurg, ziekenhuis tot ziekenhuis en van regio tot regio. Deze richtlijnen zijn bedoeld om de procedure beter te verstaan.

Laryngoscopie
Toonhoogte veranderend
Medialisatie
Injecti

DIRECTE LARYNGOSCOPIE

Tijdens een directe laryngoscopie worden de stembanden bekeken met een microscoop soms in combinatie met een endoscoop om letsels goed te visualiseren en te verwijderen. De ingreep gebeurt met behulp van een CO2-laser en micro-instrumenten. Deze procedure gebeurt onder algemene verdoving en in daghospitalisatie.

MEDIALISATIE

 

Medialisatie is een heelkundige procedure om massa aan één of beide stembanden toe te voegen om tot een betere sluiting van de stembanden te komen tijdens het spreken. Deze procedure gebeurt onder sedatie (lichte verdoving, zonder intubatie) en hiervoor is één nacht hospitalisatie voorzien. De ingreep wordt ook "thyroplastie Isshiki type I" genoemd naar Dr.Isshiki die deze ingreep bedacht en als eerste uitvoerde.

INJECTIE

Injectie is het inspuiten van materiaal in de stembanden om de massa te doen toenemen en zo tot een betere sluiting van de stembanden te komen. Dit materiaal betreft Hyaluronaat (Healon of Iuvederm) of Hydroxie-apatiet (bijvoorbeeld Rénuvoice).

Een injectie kan gebeuren in de operatiezaal onder algemene verdoving via daghospitalisatie ofwel op de raadpleging na plaatselijke verdoving.

Meer info: R.W. BASTIAN, K.G. DELSUPEHE. Indirect Larynx and Pharynx Surgery : A replacement for direct laryngoscopy. Laryngoscope 1996;106:1280-86

TOONHOOGTE VERANDERENDE OPERATIE

 

Deze ingrepen worden vooral bij transgender patiënten uitgevoerd indien er onvoldoende stemverhoging kan bekomen worden na intensieve logopedie. Hiervoor bestaan er verschillende mogelijke technieken waarbij onze voorkeur gaat naar de Wendler glottoplasty techniek gezien het de minst invasieve techniek betreft. Hierbij wordt het trillend gedeelte van de stembanden verkort door vormen van een web vooraan ter hoogte van de stemspleet waardoor de spreektoonhoogte verhoogt. Deze ingreep gebeurt onder algemene anesthesie via daghospitalisatie.

Meer info: Pitch Elevation in Trangendered Patients: Anterior Glottic Web Formation Assisted by Temporary Injection Augmentation

bottom of page